Bloemenpluktuin De Schans Weert

Pluk de Dag, Pluk zelf je Boeket!

NIEUWS

We houden je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in en rondom onze Bloemenpluktuin via dit onderdeel van de website middels berichten die hier van tijd tot tijd zullen worden geplaatst. Tot gauw!

2024

BERICHT 16 JULI 2024

De dahlia's komen met meer zon mooi in bloei. Zie onze Galerij.

BERICHT 9 JULI 2024

Met ingang van heden is er op ons boerenerf een koffiehoekje geopend. Diverse soorten koffie, thee en ranja worden aangeboden. Bij frisse weersomstandigheden is het mogelijk om binnen in onze schuur van deze mogelijkheid gebruik te maken. 

BERICHT 30 JUNI 2024

Met ingang van donderdag 4 juli 2024 is onze pluktuin geopend. Voor de openingstijden kijk je op de homepagina of bij openingstijden. We hopen je te mogen begroeten in onze pluktuin.

BERICHT 24 JUNI 2024

Met ingang van heden staan er verse bloemen te koop in onze verkoopstand aan het erf. Per bos kosten ze euro 6,00. Dit is zelfbediening. Daarnaast zijn er nog eenjarigen te koop die zijn voorgezaaid.

Met ingang van heden is onze pluktuin op afspraak te bezoeken. Onze tuin opent waarschijnlijk de volgende week of een weekje later. Dit is afhankelijk nog van de groei van onze dahlia's. Er valt verder genoeg te plukken van de vaste planten en daarnaast van de vooraf ingezaaide planten. De direct in de tuin ingezaaide planten laten nog even op zich wachten.

BERICHT 12 JUNI 2024

Op Foto 4-8 in de Galerij is te zien wat de stand van zaken per heden is. Door te weinig zon ligt de groei in de direct ingezaaide bedden flink achter. De vaste planten doen het goed, evenals het overgrote deel van de in het kasje voorgezaaide planten. 

Vandaag is een nieuwe partij voorgezaaide planten vanuit het kasje op de naar de schuur verplaatsbare kar, buiten geplaatst om te laten afharden. Hiervan is nog voldoende voorraad om lege plekken op te vullen. Hopelijk ontwikkelen de bloemen in de direct ingezaaide bedden zich goed genoeg zodat deze niet vervangen hoeven worden door voorgezaaide planten.

Voor wat betreft de dahlia's geldt dat de bloemknoppen er nog steeds worden uitgehaald, gezien de achterblijvende groei van de planten.  

De standverkoop aan ons erf van voorgezaaide planten loopt ook nog steeds. Er is voldoende voorraad, de planten worden regelmatig aangevuld.

BERICHT 30 MEI 2024

Op Foto 2 en 3 in de Galerij is te zien wat de stand van zaken per heden is. Er moet nog flinke groei plaats vinden in de direct ingezaaide bedden. Deze bedden hadden 10 dagen eerder ingezaaid gemogen, maar dat is helaas niet gelukt vanwege de slechte weersomstandigheden. De direct ingezaaide planten staan er nu goed en wel op.

Verder moet er nog vrij veel worden gepoot. Ook zijn een aantal soorten zoals kogelamarant, strobloem en trommelstok gisteren nog extra voorgezaaid in de kas.

Het onkruid gaat er ook weer door komen met deze nattigheid. Er moet nog veel worden gewied de komende maand.

Voor de dahlia's geldt dat er al knoppen in komen. Deze worden eruit gehaald om de groei van de plant te bevorderen zodat we meer vertakkingen met langere stelen en grotere bloemen krijgen.

De standverkoop aan ons erf van voorgezaaide planten loopt ook nog steeds. Er is voldoende voorraad, de planten worden regelmatig aangevuld.

We hebben de komende maand dus nog veel zon nodig om op tijd open te kunnen gaan.

BERICHT 22 MEI 2024

De bedden die zijn ingezaaid staan er mooi op. We zijn nog steeds bezig met het poten van voorgezaaide planten. Dit karwei zal waarschijnlijk duren tot en met het einde van de maand. Er is nog voldoende voorraad van deze planten in onze verkoopstand aan het erf. Enkele mooie planten die goed lopen zullen deze week nog worden voorgezaaid. De groei van de planten gaat goed.

BERICHT 14 MEI 2024

De afgelopen dagen hebben we diverse bedden direct in de volle grond gezaaid. Al deze soorten zitten er nu in. Er wordt veel regen voorspeld voor de komende dagen. Dat is wel spannend, maar later zaaien zou geen haalbare kaart meer worden.

BERICHT 8 MEI 2024

De restanten van voorgezaaide planten worden vanaf heden weer aangeboden in onze overdekte verkoopstand gelegen aan ons boerenerf. Dit assortiment bestaat onder andere uit stokrozen, lamsoor of limonium, leverbalsem, leeuwenbek, sterkogelbloem, strobloemen in diverse kleuren, cosmea, zomeraster, etcetera. Er is voldoende voorraad.

Het poten van voorgezaaide, dat wil zeggen in het kasje opgetrokken planten, is inmiddels weer in volle gang. Er zijn nog een aantal bedden die rechtstreeks dienen te worden ingezaaid in de volle grond. Daarvoor zijn de bedden helaas nog iets te nat. Er wordt ook nog steeds verspeend. Het proces van voorzaaien voor het kasje is inmiddels gestopt.

BERICHT 29 APRIL 2024

Het wordt beter weer! We hebben het proces van zaaien en verspenen weer kunnen hervatten en zelfs vandaag al enige soorten afgeharde planten in de bloembedden gepoot. Dit zorgt ervoor dat er weer nieuwe planten kunnen worden afgehard. De direct in te zaaien bedden zijn omgespit zodat er weer verse grond boven ligt zonder onkruid. De pootbedden dienen te worden geschoffeld en gespit.

BERICHT 19 APRIL 2024

Het koude en natte weer gooit helaas wat roet in ons proces van zaaien en verspenen. Ook de zon wordt weinig gezien. Het proces van afharden en verspenen wordt bemoeilijkt doordat planten nu niet of nauwelijks buiten kunnen staan, waardoor er deze dagen minder kan worden gezaaid en verspeend. 

We hebben oplossingen verzonnen om de processen toch zo veel mogelijk doorgang te laten vinden. Zo is er een kar voor het afharden van planten met plastic overdekt, zodat deze tevens kan functioneren als kasje. 

De bloembedden dienen nog weer opnieuw te worden gewied en plaatselijk te worden omgewoeld, zodat er vanaf 1 mei direct in de bedden kan worden gezaaid en de inmiddels afgeharde planten de grond in kunnen. Duimen voor beter weer dus!

BERICHT 9 APRIL 2024

We zijn nog bezig met zaaien en verspenen. Het is nat en wisselend weer qua temperatuur. We hebben nog geen planten uit het plastic kastje de schuur in hoeven te dragen dit jaar om ze te beschermen tegen nachtvorst. De eerste eenjarige planten worden inmiddels al afgehard. Deze week is het tijd om de dahlia's te poten. Na drie dagen een aantal uren hieraan te hebben gewerkt zitten er alweer aardig wat stuks in de grond.

BERICHT 26 MAART 2024

De teelt van eenjarigen voor onze pluktuin voor het seizoen 2024 is alweer enige weken in volle gang. In de fotogalerij een afbeelding van het vele werk wat tot nu toe middels voorzaaien en verspenen reeds is gerealiseerd. Er wordt nog steeds voorgezaaid waarschijnlijk tot ergens in april. 

BERICHT 26 JANUARI 2024

Met ingang van 1 maart 2024 starten we weer met het telen van eenjarigen voor het nieuwe plukseizoen 2024.

2023

BERICHT 17 OKTOBER 2023

Vanaf heden zijn er diverse soorten droogbloemen en droogbloemcreaties verkrijgbaar uit eigen pluktuin. Vraag naar de mogelijkheden. Dit kan per e-mail of telefonisch.

BERICHT 17 OKTOBER 2023

Met ingang van 18 oktober 2023 is de pluktuin gesloten. Je bent vanaf  volgend jaar vanaf eind juni 2024 weer van harte welkom. We willen iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van dit seizoen ook weer hartelijk danken en daarnaast voor je belangstelling, tips en mooie verhalen.

BERICHT 11 OKTOBER 2023

Momenteel is onze dahliatuin nog geopend tot in oktober/november. Hier staan nog veel bloemen. In het overige gedeelte van de pluktuin staan momenteel nog bloemen, maar  houdt er rekening mee dat deze grotendeels zijn uitgebloeid. Wij houden u op de hoogte via de website wanneer de dahliatuin gaat sluiten in het seizoen 2023.

BERICHT 15 SEPTEMBER 2023

Vanaf vandaag staan er op onze verkoopstand aan de weg twee soorten meerjarige planten te koop, namelijk kogeldistel blauw en scharnierbloem wit. Dit zijn planten die zijn overgebleven van eigen kweek voor de pluktuin. Deze planten zijn ruim op voorraad en onze stand is dagelijks geopend (zelfbediening).

BERICHT 13 SEPTEMBER 2023

Ik heb een ring voor aan de muur mooi aangekleed met hortensia's, eucalyptus, juffertje in 't groen en amaranthus uit de pluktuin! Daarvan zien jullie een foto in de fotogalerij.

BERICHT 11 SEPTEMBER 2023

Ik heb een ring op standaard mooi aangekleed met droogbloemen uit de pluktuin! Daarvan zien jullie een foto in de fotogalerij.

BERICHT 9 SEPTEMBER 2023

Ik heb een mooie festoen gemaakt met behulp van een tak van de laurierkers en droogbloemen uit de pluktuin! Daarvan zien jullie een foto in de fotogalerij.

BERICHT 17 AUGUSTUS 2023

Vanaf maandag 28 augustus wijzigen de openingstijden voor het seizoen 2023. Zie voor nadere informatie Home/Openingstijden.

BERICHT 17 AUGUSTUS 2023

Vanaf oktober zijn er nieuwe droogbloemen (seizoen 2023) te krijgen al dan niet verwerkt in mooie creaties van garen en stof.

BERICHT 14 AUGUSTUS 2023

Vanaf heden zijn er mooie potjes te koop om droogbloemen in te zetten. Deze zijn mooi opgemaakt met gehaakte hoezen, waarbij ook gebruik gemaakt is van stof. Er is tevens gebruik gemaakt van kippengaas zodat je de bloemen netjes kunt rangschikken. Deze zijn ook op verzoek te maken rekening houdend met jouw wensen! Zie de fotogalerij. Kosten euro 8,00 zonder droogbloemen.

BERICHT 13 AUGUSTUS 2023

Voor een bruiloft heb ik wat stukken mogen maken waarvan een afbeelding bij de galerij. Hartstikke leuk om te doen!

BERICHT 29 JULI 2023

Zondag 30 juli 2023 is onze pluktuin extra geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur!

BERICHT 4 JULI 2023

De openingstijden van onze pluktuin worden verruimd vanaf maandag 17 juli. Zie voor nadere informatie Home/Openingstijden.

BERICHT 22 JUNI 2023

Onze bloemenpluktuin opent op donderdag 29 juni 2023. Zie voor nadere informatie Home/Openingstijden.

BERICHT 16 JUNI 2023

Het is droog en warm. De planten zitten in de grond en groeien met veel zon en veel water geven hard. Over de opening van de pluktuin vertellen we je volgende week meer!

BERICHT 9 JUNI 2023

Vanochtend zijn twee bossen bloemen in onze geheel vernieuwde overdekte verkoopstand gezet. De prijs per bos is euro 6,00. Zie afbeelding fotogalerij. Er is keukenrol en aluminiumfolie voorhanden om de bos in te pakken.

BERICHT 8 JUNI 2023

Het eerste boeket uit de pluktuin is vandaag door mij geplukt. Deze staat te pronken in de woonkamer. Een afbeelding hiervan is te zien bij de Fotogalerij.

In de weken voorafgaand aan de opening van de tuin zullen kant- en klare plukboeketten worden aangeboden op onze geheel nieuwe overdekte verkoopstand. Hierover volgt meer informatie zodra hiervoor voldoende bloemen zijn. Aan deze verkoopstand worden momenteel de restanten van de pluktuin aangeboden in plantenpotten. Over de opening van de pluktuin worden jullie uiteraard op de hoogte gehouden.

BERICHT 4 JUNI 2023

De voorgezaaide planten zitten, na een hele maand poten, nu bijna allemaal in de grond. De restanten hiervan worden aangeboden op een verkoopstand aan het erf. De zon is nu hopelijk warm genoeg om de planten goed te laten groeien en we moeten vanwege de droogte nu ook flink water geven. Het algehele beeld is wel dat de groei van de planten is achter gebleven vanwege het natte en koude voorjaar. Het is afwachten hoe dit uitpakt voor het moment van openen van de pluktuin. We houden je op de hoogte!

BERICHT 13 MEI 2023

Vanaf heden is er restantenverkoop op een verkoopstand aan het erf. De voorgezaaide planten zijn voor een deel al gepoot en de restanten hiervan worden verkocht in een potje. De eenjarigen die rechtstreeks in het bed zijn gezaaid komen inmiddels boven.

BERICHT 3 MEI 2023

Afgelopen dagen is er hard gewerkt om de zaden van de bloemen die rechtstreeks in de bedden worden gezaaid in de grond te krijgen. Nu maar hopen op groeizaam weer!

Naarmate de kans op nachtvorst alsmaar kleiner wordt gaan we bekijken of we kunnen beginnen met het poten van de voorgezaaide planten. Maar dan eerst nog flink schoffelen en spitten.

BERICHT 27 APRIL 2023

Vanaf ongeveer half mei is er restantenverkoop van voorgezaaide snijbloemen aan ons erf. Zie voor meer informatie de pagina Home/Openingstijden.

BERICHT 23 APRIL 2023

Voor aankomende week wordt nog koud weer voorspeld. De eerste week van mei daarentegen ziet er zonnig en warm uit volgens de voorspellingen. Inmiddels staan er heel wat kratten met voorgezaaide planten overdag af te harden op aanhangwagens. Nog steeds wordt de kas aangevuld met zaailingen die zijn verspeend. Ijsheiligen is van 11 tot 14 mei. Dit zijn de laatste vorstdagen. Dit betekent het einde van de kans op schadelijke nachtvorst. Na deze periode kunnen de eenjarigen die voldoende zijn afgehard de grond in; eenjarigen verdragen immers geen vorst. Daarnaast kunnen de zaden van de bloemen die rechtstreeks in het bed worden gezaaid hopelijk de grond in. De vereiste hierbij voor bijvoorbeeld zinnia's is dat het minimaal 15 graden is overdag. We hopen dus op beter weer dat ook aanhoudt!

BERICHT 18 APRIL 2023

Afgelopen week is het dahliabed verder aangelegd, dat wil zeggen dat het gras nu in zijn geheel omgespit is en de paden aangelegd zijn. De dahliaknollen zijn gepoot in de grond. Daarnaast zijn de eerste planten uit het kasje gehaald om buiten af te kunnen harden. Dat wil zeggen dat ze af en toe enige uren worden buitengezet om te kunnen wennen aan zon, wind en regen. Wekelijks wordt er nog steeds voorgezaaid en verspeend. Het weer is nog steeds niet erg zonnig, hetgeen zorgt voor enige vertraging in de groei van de planten.

BERICHT 6 APRIL 2023

We hebben enkele nachten met vorst achter de rug. Tijdens deze periode hebben we de plantjes uit het kasje in de garage gezet. Hopelijk zijn we voor de rest van het seizoen van dit probleem verlost.

BERICHT 25 MAART 2023

Het is nog steeds nat en koud. De planten in het kasje groeien daarom nog niet zo snel. Maar dit kan natuurlijk zomaar weer gaan veranderen! De grasrandjes naast de bedden zijn inmiddels netjes afgestoken. Gelegenheid om het dahlia bed om te spitten is er nog niet veel geweest gezien de weersomstandigheden, maar er is inmiddels wel een gedeelte alweer van gedaan. Wekelijks wordt er nog voorgezaaid en verspeend.

BERICHT 18 MAART 2023

Het is nat in de tuin! Gelegenheid om het nieuwe bed voor de dahlia's om te spitten is er daarom nog niet geweest. Er wordt volop voor gezaaid en het kweekkasje staat inmiddels al halfvol met de meest mooie soorten. De pluktuin is inmiddels deels opgeruimd en gesnoeid. De vaste planten zie je alweer boven komen.

BERICHT 26 FEB 2023

In oktober 2022 is een ruime selectie gemaakt van zaden, die toen zijn besteld voor dit komende seizoen. Het zaaiseizoen begint op 1 maart aanstaande voor het seizoen 2023.

De zaden zijn op de volgende manier onder te verdelen:

Zaden voor bloemen die worden voorgezaaid, dat wil zeggen opgetrokken in de kas in maart/april/mei en nadien uitgeplant (vanaf half mei) in de bloembedden. Zaden voor bloemen die rechtstreeks in de bloembedden (pluktuin) worden gezaaid. Dit rechtstreeks zaaien gebeurt voornamelijk in april/mei. De verdeling voorzaaien/rechtstreeks in bed zaaien is ongeveer 50/50.

In februari/maart wordt het oude materiaal in de tuin opgeruimd waaronder blad, dor materiaal en onkruid en worden de aanwezige vaste planten ook gesnoeid.

Daarnaast hebben we dahliaknollen die worden gepoot in april. Hiervoor is een nieuw extra stukje grond bij gepakt die tevens dit jaar toe gaat behoren aan de pluktuin. Dit gedeelte wordt komende maand omgespit. E-mailen
Map
Info